Nie wiem co to może być, jak samochód pracuje na luzie i dodam delikatnie gazu ( dosłownie muśnięcie pedału ) słychać delikatne świergolenie. Po otwarciu maski wydaje mi się ze też je słyszę w okolicach paska rozrządu.
pozdrawiam
EFISH
Moc jest ze mną i lepiej niech się mnie trzyma dla swojego dobra :-)
U mojego ojca w Octavii też AKL również słychać jakieś świergolenie. Co najgorsze to nie zawsze to słychać. Zauważyłem jeszcze że w momencie ruszania jak się lekko przydławi silnik to wtedy ten dźwięk się nasila. I to wszystko dzieje się tylko na zimnym silniku.
Rolke od napinacza zmieniałem jakieś 20kkm razem z rozrządem.
Zdejmowałem pasek wieloklinowy i próbowałem wywołać ten dźwięk ale się nie udało więc pomyślałem że może ta rolka ale jak założyłem pasek z powrotem to też nie udało mi się wywołać tego dźwięku więc zgłupiałem.
Sprawdziłem rozrząd czy się nie poluzował ale wszystko wygląda ok i stwierdziłem że poczekam aż dźwięk zacznie się nasilać i wtedy coś poszukam.
Ale jeżeli komuś udało się go zlokalizować to również będę wdzięczny za informacje.
U mnie też tak było jakiś czas temu tyle, że w TDI...
Okazało się, że turbo dostaje lewego powietrza i dawało taki dzwięk jak by Octa miała jakieś 400 KM :lol:
Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
U mnie też tak było jakiś czas temu tyle, że w TDI...
Okazało się, że turbo dostaje lewego powietrza i dawało taki dzwięk jak by Octa miała jakieś 400 KM :lol:
Witam, u mnie też pojawia się ten świst przy dodawaniu gazu i wydaje mi się że spadła moc silnika. Jeżeli pamiętasz to napisz ile kosztowała Cie naprawa.
Nie wiem co to może być, jak samochód pracuje na luzie i dodam delikatnie gazu ( dosłownie muśnięcie pedału ) słychać delikatne świergolenie. Po otwarciu maski wydaje mi się ze też je słyszę w okolicach paska rozrządu
Spróbuj psiknąć na pasek od wew. strony oliwka w sprayu oczywiście bez przesady jeśli to pasek to powinno pomóc mialem podobne objawy w moim aucie i pomogło na jakis czas to się tyczy zarówno paska wieloklinowego jak i rozrządu 8)
Wicher84, prześledź mój dawny wątek odnośnie świstu z okolic rozrządu. Jest tam filmik na którym dobrze widać i słychać sam ten świst, jak i miejsce skąd ten świst dochodzi. Może to akurat pomoże.
W zalewie Wiślanym pływał dziadek z babką,
Babka utonęła do góry kudłatką.
Oj nie żal mi babki jak tej jej kudłatki,
Bo bym sobie uszył pomponik do czapki!!!
Komentarz